Visoke pete

Ali je za lepoto treba potrpeti? Vprašanje je na mestu, saj so čevlji z debelim podplatom spet modni. Kaj torej izbrati? Pete ali udobje? Predvsem je pomembna stabilnost. Kaj vam koristi videz femme fatale, če v čevljih ne morete hoditi.

Popolnoma nizki čevlji pa tudi niso najbolj udobni. Kaj torej izbrati? Ortopedi priporočajo od 2 do 4 centimetre visoke pete. Obutev je seveda dobro čim večkrat zamenjati. Morda danes visoke pete, jutri pa nizke.

 

Visoke pete so sestavni del urejenega dnevnega in svečanega videza vendar lahko hitro postanejo nadležne, če povzročajo bolečine v stopalih, kolenih, hrbtu ali boleče spremembe na nogah.

  • V visokih petah se telesna teža premakne naprej, na sprednji del stopala, kjer lahko nastanejo boleče spremembe ali se preoblikujejo prstni sklepi.
  • Ta premik telesne teže na prstni del povzroča tudi usločenje hrbta, saj telo tako »išče« ravnotežje. Zato imamo lahko težave s hrbtom.
  • Položaj stopala v visokem čevlju in velikokrat zoženi petni del povzroča nestabilnost gležnja, pri čemer se lahko ta zvije.
  • Mišice v mečih se skrajšajo in postanejo skrčene. Če bi nosili visoke pete več kot šest mesecev, bi postalo skrčenje mečnih mišic kronično. Telo si prizadeva to skrčenje uravnati, zato se zniža stopalni lok, kar prizadene kolena, kolke ali hrbet.